Official Website    

News & Events

Previous Next

Workshop: "Publish or Perish"

A workshop titled "Publish or Perish" was successfully held on March 16th, 2023. The speaker was Assoc. Prof. Dr. Ahmad Salihin bin Muhamad, an experienced academician in publishing research journals from Faculty of Industrial Sciences and Technology, and was attended by 40 postgraduate students.

During the workshop, the speaker discussed the importance of publishing research papers for postgraduate students, and highlighted the importance of choosing the right journals and provided tips on how to select journals that are appropriate for the research area. The attendees also were provided guidance in structuring research papers, citing references, writing effective abstracts and drafting effective conclusions. The workshop also provided an opportunity for attendees to ask questions for the speaker.

Berita disediakan oleh Dr. Aini Norhidayah binti Mohamed, Pensyarah Kanan FSTI

Previous Next

3rd Colloquium of Academic and Research 2023 (COAR 2023)

 

Sukacita dimaklumkan bahawa Fakulti Sains dan Teknologi Industri (FSTI), Universiti Malaysia Pahang (UMP) dengan kerjasama University of the Philippines Diliman (UPD) akan menganjurkan program seperti berikut:
Program : Kolokium Akademik dan Penyelidikan Ketiga 2023 (COAR 2023)
Tarikh : 22 Mac 2023 (Rabu)
Masa : 9:00 pagi - 12:45 petang
Pautan untuk pendaftaran: https://events.teams.microsoft.com/event/be098a33-574e-40bb-a3c0-783d04bf2daf@7f048fc1-2ea3-48e4-ac92-91d1eb09807c
Setelah pendaftaran, mohon semak laman e-mel anda bagi mendapatkan pautan penyertaan melalui MS team.
Meeting ID: 488 868 716 090
Passcode: s6TNE6
Kehadiran amat dialu-alukan. Terima kasih.

*
With all due respect the above is referred to.
Pleased to be informed that the Faculty of Industrial Science and Technology (FIST), Universiti Malaysia Pahang (UMP) in collaboration with the University of the Philippines Diliman (UPD) will organize the following program:
Program: 3rd Colloquium of Academic and Research 2023 (COAR 2023)
Date : March 22, 2023 (Wednesday)
Time : 9:00 am - 12:45 pm
Link for registration: https://events.teams.microsoft.com/event/be098a33-574e-40bb-a3c0-783d04bf2daf@7f048fc1-2ea3-48e4-ac92-91d1eb09807c
After registration, please check your email to get the participation link through MS team.
Meeting ID: 488 868 716 090
Passcode: s6TNE6
Your participation is welcome. Thank you.

Previous Next

Kunjungan hormat Presiden MSOSH ke FSTI, UMP Paya Besar

8 Mac 2023 – Fakulti Sains dan Teknologi Industri (FSTI), Universiti Malaysia Pahang (UMP) Paya Besar telah menerima kunjungan hormat Encik Ahmad Fakhrul Anuar bin Ismail, Presiden Malaysian Society For Occupational Safety and Health (MSOSH).

Antara agenda yang dibincangkan adalah berkaitan pengenalan mengenai MSOSH dan Memorandum Persefahaman (MoU) yang bertujuan untuk melihat potensi kerjasama khususnya melibatkan Program Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan yang dapat dijalankan di antara kedua-dua pihak demi kebaikan bersama.

Berita disediakan oleh En. Abd Razak bin Ja'afar, Eksekutif Kanan FSTI

 

Previous Next

SULAM 2023: Pelajar UMP berkongsi teknologi penjujukan di MRSM Kuantan

Seramai 21 orang pelajar BSB3703 Microbial Genomics telah turun menyantuni pelajar tingkatan 4 MRSM Kuantan pada baru-baru ini bagi menjayakan projek SULAM 2023 yang diselia oleh Ts Dr Hajar Fauzan Bin Ahmad dan para pendidik program Bioteknologi Industri, Fakulti Sains dan Teknologi Industri, Universiti Malaysia Pahang. Program SULAM ini merupakan salah satu kaedah pengajaran dan pembelajaran yang menggabungkan objektif pembelajaran kursus dengan khidmat komuniti yang melibatkan pelajar berinteraksi dengan komuniti bagi menyelesaikan permasalahan setempat dengan menggunakan pengetahuan dan kemahiran yang mereka pelajari di bilik kuliah, selari dengan aspirasi Kementerian Pengajian Tinggi, Malaysia.

Program SULAM ‘Who’s That Pokemon? We Catch Them All’ ini bertujuan untuk mendidik pelajar sekolah tentang kehadiran mikrob dalam persekitaran kita. Para pelajar Bioteknologi Industri telah berkongsi ilmu dan pengalaman di dalam bilik kelas berkaitan kaedah penjujukan dalam mengenalpasti mikrob dipersekitaran. Melalui teknologi penjujukan, kita akan lebih mengetahui fungsi sesuatu mikrob yang sangat penting dalam aplikasi bioteknologi seperti penghasilan makanan yang lebih sedap dan berkhasiat seperti roti dan minuman susu kultur, membantu mengawal pencemaran dengan mengubah sisa organic kepada plastik yang lebih mesra alam sekitar, dan lain-lain lagi.

Diharapkan projek SULAM membuka peluang kepada mahasiswa membantu masyarakat dalam meneroka dan mengaplikasi ilmu dalam konteks menyelesaikan masalah dunia sebenar dihadapi komuniti. Situasi pembelajaran ini memerlukan mahasiswa lebih berdikari dengan mengaplikasikan ilmu dipelajari dalam kursus diambil, sehingga mampu membangunkan diri secara holistic, selain mengeratkan jaringan Kerjasama di antara UMP dan sekolah.

 

Berita disediakan oleh Ts Dr Hajar Fauzan Bin Ahmad, Pensyarah Kanan FSTI.

Previous Next

AUDIT PENARAFAN OSHMO DI MAKMAL FSTI

Pada 28 Januari 2023 jam 10 pagi, pihak Unit Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan UMP yang diwakili oleh Ts. Muhammad Hairynizam bin Muhd Taib, Pengarah OSHMO dan staf unit telah menjalankan sesi audit penarafan di Makmal-makmal Fakulti Sains dan Teknologi Industri. Sesi audit dimulakan dengan sesi penerangan berkaitan dengan kriteria audit yang disertai oleh staf-staf teknikal Makmal FSTI. Audit penarafan ini melibatkan kesemua makmal yang ada termasuk Makmal P&P dan Makmal Penyelidikan.

Berita disediakan oleh Kluster Pengurusan Kualiti Teknikal.

Previous Next

LAWATAN KOLABORASI FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI INDUSTRI, UMP KE ECO PALM PAPER SDN BHD

Lawatan kolaborasi ke Eco Palm Paper Sdn Bhd, Pekan, Pahang telah diadakan pada 25 Januari 2023. Sesi lawatan ini telah dihadiri oleh Dekan fakulti, Profesor Madya Ts. Dr. Saifful Kamaluddin bin Muzakir @ Lokman, Timbalan Dekan (Penyelidikan & Pengajian Siswazah) fakulti, Ts. Dr. Azizan bin Ramli dan turut serta wakil pensyarah dan penyelidik Fakulti Sains dan Teknologi Industri (FSTI).

Sesi ini membincangkan peluang kolaborasi dalam penganjuran program berkaitan biodiversiti dan kerjasama penyelidikan berkaitan penanaman pokok dan pemprosesan menghasilkan kertas.

Pihak fakulti merakamkan ucapan setinggi terima kasih kepada Tn. Hj. Shamsudin bin Abd Rashid dari Eco Palm Sdn Bhd, Ts. Farid Azwan bin Mohd Yusof dari Transwater API Sdn Bhd dan staf yang terlibat semasa sesi lawatan diadakan.

Berita disediakan oleh Dr. Nazikussabah bt Zaharudin, Pensyarah Kanan FSTI

TAKLIMAT LATIHAN INDUSTRI SIRI 1/2023

TAKLIMAT LATIHAN INDUSTRI SIRI 1/2023

Assalamualaikum dan Salam sejahtera,
Sukacita dimaklumkan bahawa Pusat Pembangunan dan Penempatan Kerjaya (CPDC) akan menganjurkan TAKLIMAT LATIHAN INDUSTRI SIRI 1/2023. Pelajar yang akan menjalani Latihan Industri pada Julai dan Ogos 2023 adalah DIWAJIBKAN UNTUK HADIR


Sehubungan itu, dijemput pelajar terlibat untuk menghadiri taklimat ini mengikut ketetapan berikut-:

SESI PERTAMA
Tarikh: 17 Januari 2023 (Selasa)
Masa: 8.00 Malam
Tempat: Astaka, UMP Paya Besar
-------------------------------------------------------------------------------
SESI KEDUA
Tarikh: 18 Januari 2023 (Rabu)
Masa: 8.00 Malam
Tempat: Dewan Serbaguna, UMP Pekan

DAFTAR SEKARANG!!
Klik pautan berikut untuk mendaftar:
https://bit.ly/taklimatLIsiri1_2023

Sekian, terima kasih.

Previous Next

Program Bual Bicara Industry Challenges: Are You Ready As an OSH Intern?

Satu program bual bicara bertajuk Industry Challenges: Are You Ready As an OSH Intern? telah diadakan pada 30 Disember di Auditorium Perpustakaan UMP Kampus Paya Besar sebagai penutup tahun 2022. Program yang diketuai oleh Dr Khairiah binti Mohd Mokhtar dan dibantu oleh sekretariat yang terdiri daripada Dr Izirwan bin Izhab, Cik Zarifah binti Shahri, Pn Nor Ashikin binti Basharuddin, Cik Nur Shamimie Afieqa binti Muhammad Zamri dan juga beberapa orang pelajar Tahun 3 di Program BPS.

Program ini dirangka khusus sebagai persiapan awal kepada para pelajar di Program BPS dan DRO yang akan menjalani Latihan Industri (LI). Oleh itu, dua orang panel daripada industri dalam bidang Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (KKP) iaitu Encik Khairul Rizal bin Jamaludin (Managing Director Flow Tech Services Sdn Bhd) daripada industri minyak dan gas dan Puan Suriawati binti Sulong (Senior Officer Engineering Department Meditop Corporation (Malaysia) Sdn Bhd) daripada industri pembuatan dijemput khas bagi berkongsi pengalaman dan input berkaitan pengetahuan, soft-skills dan kemahiran teknikal yang diperlukan oleh para pelajar agar memenuhi jangkaan pihak industri dalam bidang KKP.

Input bermanfaat yang diperoleh daripada platform ini diharapkan dapat diaplikasi oleh para pelajar untuk menjadi graduan berpotensi besar dan berdaya saing yang bukan sahaja mempunyai pengetahuan meluas mengenai KKP dari segi teori tetapi juga daripada sudut pembawaan diri sebenar di industri, sekaligus meningkatkan kebolehpasaran graduan dalam sektor kerajaan atau swasta selepas tamat LI.

 

Berita disediakan oleh Dr Khairiah binti Mohd Mokhtar, Pensyarah Program Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan, FSTI.

Previous Next

FSTI TERIMA LAWATAN PENILAIAN AKREDITASI PENUH DARIPADA LEMBAGA TEKNOLOGIS MALAYSIA (MBOT)

Pada 20 - 21 Disember 2022 (Selasa & Rabu), Fakulti Sains dan Teknologi Industri (FSTI) telah menerima Lawatan Penilaian Akreditasi Penuh daripada Lembaga Teknologis Malaysia (MBOT) bagi tiga (3) program akademik yang ditawarkan iaitu Sarjana Muda Sains Gunaan Bioteknologi Industri dengan Kepujian (BSB), Sarjana Muda Sains Gunaan Kimia Industri dengan Kepujian (BSK) dan Sarjana Muda Sains Gunaan Teknologi Bahan dengan Kepujian (BSP).

Lawatan penilaian melibatkan sembilan orang Ahli Panel Penilai (APP) dan tiga wakil dari Sekretariat Akreditasi Teknologi dan Teknikal (TTAS) MBOT telah dilaksanakan secara bersemuka bagi program BSP manakala secara dalam talian bagi dua program iaitu BSK dan BSB. Sesi penilaian juga berjalan dengan lancar sebagaimana dirancang melalui komitmen tinggi pelbagai pihak yang terlibat antaranya Pusat Inovasi dan Daya Saing Akademik, Jabatan Hal Ehwal Pelajar & Alumni, Perpustakaan, Pusat Pengurusan Akademik dan lain-lain.

 

Berita disediakan oleh Encik Abd Razak bin Ja'afar, Eksekutif Kanan FSTI

Previous Next

Lawatan Kerja dari Institut Teknologi Sepuluh Nopember (ITS), Indonesia di Fakulti Sains dan Teknologi Industri

16 Disember 2022 (Jumaat)  - Telah berlangsung sesi perbincangan Pengurusan Fakulti Sains dan Teknologi Industri (FSTI) UMP bersama YBrs. Dr. Juwari Purwo Sutikno, Timbalan Dekan Fakultas Teknologi Industri dan Rekayasa Sistem (F-INDYS), Institut Teknologi Sepuluh Nopember (ITS), Indonesia, sempena Lawatan Kerja ITS ke FSTI UMP Kampus Paya Besar.

Pengisian perbincangan dimulakan dengan pengenalan latar belakang FSTI oleh Dekan FSTI iaitu Prof. Madya Ts. Dr. Saifful Kamaluddin Muzakir@Lokman dan disusuli pengenalan latar belakang ITS dan F-INDYS oleh Dr. Juwari Purwo Sutikno. Fokus perbincangan menjurus kepada kerjasama akademik dan penyelidikan yang berpotensi untuk dilaksanakan di antara kedua-dua institusi di masa akan datang, khususnya melibatkan program Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan. Ketua Program Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (BPS) turut membuat pembentangan struktur kurikulum BPS bagi memberikan gambaran yang lebih jelas kepada pihak ITS mengenai pelaksanaan program ini di FSTI.

Setelah selesai sesi perbincangan, program diteruskan dengan lawatan ITS ke makmal FSTI untuk melihat kemudahan fasiliti pengajaran dan pembelajaran serta fisiliti penyelidikan. Sebagai rekod, YBrs. Dr. Juwari Purwo Sutikno juga adalah merupakan Alumni UMP yang telah mengikuti pengajian dalam program Ijazah Doktor Falsafah (Chemical Process Control) pada tahun 2011.

 

Berita disediakan oleh En. Abd Razak bin Ja'afar, Eksekutif Kanan FSTI

Image
— Contact
Faculty of Industrial Sciences and Technology
26300 Gambang
Pahang

— Quick Link