Mesyuarat Perbincangan Bersama Panel Penasihat Industri (IAP) Program Ijazah Sarjana Muda Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan dengan Kepujian (BPS), Fakulti Sains dan Teknologi Industri (FSTI), UMPSA

Pada hari Isnin, 18 September 2023 yang lalu, Fakulti Sains dan Teknologi Industri (FSTI) telah menerima kunjungan dua Panel Penasihat Industri iaitu Ir. Dr. Muhammad Khairul Bin Ruslan dan En. Khairul Rizal Jamaludin bagi Program Ijazah Sarjana Muda Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan dengan Kepujian (BPS). Mesyuarat ini adalah bagi membincangkan berkenaan pemurnian struktur kurikulum baharu yang akan dibangunkan bagi program BPS.

Mesyuarat telah dijalankan di Bilik Mesyuarat Utama FSTI dengan dihadiri oleh ahli pengurusan tertinggi FSTI dan pensyarah-pensyarah program BPS. Majlis yang dipengerusikan oleh Dekan FSTI, Prof. Madya Dr. Aizi Nor Mazila Ramli ini telah dimulakan dengan ucapan aluan oleh Dekan FSTI dan pembentangan slaid pengenalan UMPSA dan FSTI. Majlis seterusnya disambung dengan pembentangan slaid pengenalan program Ijazah Sarjana Muda Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Dengan Kepujian oleh Ketua Program BPS, Dr. Mohd Shahril Abu Hanifah. Pembentangan ini meliputi pemakluman kandungan struktur kurikulum terkini dan cadangan kandungan struktur baharu berdasarkan Program Standard Occupational Safety and Health (OSH) 2023.

Majlis diteruskan dengan perbincangan dua hala bersama panel-panel berkenaan komen dan cadangan terhadap kandungan struktur baharu yang diperkenalkan. Input-input yang diberikan diambil maklum dan akan dipertimbangkan bagi proses pemurnian dan penambahbaikan struktur program yang akan dijalankan. Sekitar jam 11.30 pagi, panel-panel telah dibawa untuk melawat makmal program BPS dengan diiringi oleh Ketua Program dan wakil kumpulan pengurusan teknikal, Encik Mohamad Hafizi Bin Che Mat.

Seusai sesi lawatan, sesi penggulungan ucapan telah dilakukan oleh Dekan FSTI, Timbalan Dekan Akademik FSTI, dan Ketua Program BPS berkenaan intipati hasil perbincangan yang telah dijalankan sepanjang hari tersebut. Sebelum majlis berakhir, satu sesi fotografi telah diadakan dan majlis bersurai pada jam 1.00 tengah hari.

Berita disediakan oleh Dr. Mohd Khairul Izamil Zolkefley, Pensyarah Program Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan FSTI