Mesyuarat Perbincangan Bersama Panel Penasihat Industri (IAP) Bagi Program Diploma Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 2023

Program Diploma Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaaan (KKP) di bawah Fakulti Sains dan Teknologi Industri (FIST) UMPSA telah mengadakan mesyuarat bersama Panel Penasihat Industri (Industry Advisory Panel) yang dilantik iaitu Ir Nimi binti Ahmad daripada Konsultan OSH Perunding Nimi dan En  Amiruddin Bin Abu Bakar daripada BASF Petronas Chemicals (BPC) Sdn. Bhd. Mesyuarat ini diadakan pada 21 September  2023 di Bilik Mesyuarat Utama FIST. Seramai 23 orang pensyarah KKP dan pihak pengurusan fakulti terlibat dengan mesyuarat perbincangan ini bagi mendapatkan pandangan kepada program.  Mesyuarat dimulakan dengan sesi pembukaan yang dipengerusikan oleh Dekan Fakulti, Profesor Madya Dr. Aizi Nor Mazila Binti Ramli dan diikuti dengan sesi pembentangan keseluruhan program Diploma oleh Ketua Program Diploma KKP, Dr Norwahida Binti Yaakub .

Panel Penasihat Industri (Industry Advisory Panel) dari dalam negara adalah satu keperluan dalam aktiviti pemantauan pelaksanaan kurikulum program akademik yang sedia ada serta program akademik baharu iaitu Program Standard: 2023 Occupational Safety and Health bagi memastikan program Diploma ini adalah berkualiti, relevan dan menepati kehendak pasaran serta bersesuaian dengan saranan pihak Kementerian Pengajian Tinggi yang menggalakan penglibatan pihak industri dalam memberi maklumbalas bagi penambahbaikan terhadap mutu program-program akademik di Universiti.

Mesyuarat perbincangan ini berakhir dengan sesi penutup pada jam 12.30 tengah hari yang dipengerusikan oleh Dekan Fakulti, juga di hadiri oleh pihak pengurusan dan semua pensyarah KKP. Pandangan- pandangan daripada setiap panel ini amat diperlukan untuk memberi input dan nasihat kepada program KKP agar seiring mengikut kehendak keperluan industri serta membantu program dalam meningkatkan mutu kualiti program agar dapat menghasilkan graduan Diploma KKP yang berkualiti seiring dengan pelan induk keselamatan dan kesihatan pekerjaan 2021-2025 (OSHMP)  dalam menjayakan program pembangunan negara bagi merealisasikan matlamat Wawasan Kemakmuran Bersama 2030.

Berita disediakan oleh Nur Fazhilah Binti Abdul Razak, Pensyarah Program Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan FSTI