MINDS2023 Sesi pelajar baharu bersama Fakulti

Program MINDS2023 Sesi pelajar baharu bersama Fakulti Sains dan Teknologi Industri telah berlangsung pada 4 Oktober 2023 (Rabu) di Astaka, UMPSA. Pada tahun ini, FSTI telah mendapat seramai 228 pelajar yang merangkumi 48 pelajar dari Program Kimia Industri, 81 pelajar dari Program Bioteknologi Industri, 18 pelajar dari Program Sains Bahan dan 81 pelajar dari Program Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan.

Program dimulakan dengan ucapan aluan dan selamat datang oleh Profesor Madya Dr. Aizi Mazila bin Ramli, Dekan FSTI. Beliau menzahirkan rasa gembira atas kesungguhan pelajar dengan memilih FSTI UMPSA sebagai pilihan utama. Program diteruskan dengan slot pengenalan tentang fakulti oleh Timbalan Dekan Akademik, Dr. Mohd Fazli bin Farida Asras dan slot bersama kaunselor UMPSA oleh Puan Nur Azila binti Osman, Pegawai Psikologi UMPSA. Slot berikutnya adalah penerangan ringkas berkaitan dengan sesi pembelajaran pelajar oleh Ketua JKK PAKI, Profesor Madya Dr. Jaya Vejayan A/L Palliah dan sesi pengenalan kelab di bawah FSTI oleh wakil SCITEX. Seterusnya, pelajar bergerak mengikut program masing-masing ke Blok Z bagi mengikuti slot bersama Ketua Program dan Penasihat Akademik.

Sesi petang diterusnya dengan acara sukaneka yang turut diadakan di dalam Astaka, UMPSA. Pelajar dibahagikan kepada 18 kumpulan dan dibantu oleh fasilitator dari SCITEX. Beberapa acara sukaneka diadakan iaitu Magic Rope, puzzle dan Draw on Back. Kemeriahan dirasai oleh semua pelajar dengan pelbagai aktiviti yang dijalankan. Aktiviti ini bertujuan untuk memberikan pelajar peluang berkenalan dan merapatkan ukhwah di antara pensyarah, staf fakulti dan pelajar lama dengan pelajar baharu. Sesi penutup program dan penyampaian hadiah disempurnakan oleh Timbalan Dekan Akademik, Dr. Mohd Fazli bin Farida Asras.

Berita disediakan oleh Ts. Hairunnisa Osman, Pegawai Sains FSTI