Program CSR Fakulti Sains dan Teknologi Industri: Profesor Turun Padang

19 Ogos 2023 | SMK Jubli Perak Sultan Ahmad Shah, Kuala Tahan, Jerantut

Seramai 12 orang staf dan pelajar Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) yang terdiri daripada staf Fakulti Sains dan Teknologi Industri dan pelajar pascasiswazah menyantuni pelajar-pelajar sekolah SMK Jubli Perak Sultan Ahmad Shah, Kuala Tahan, Jerantut  dalam Program CSR Peofesor Turun Padang pada 19 Ogos 2023.

Majlis pembukaan program dimulai dengan Ucapan Aluan oleh wakil sekolah iaitu HPK HEM Tuan Suzali bin Mansur dan Ucapan oleh Dekan FSTI, Prof. Madya Ts. Dr. Saifful Kamaluddin bin Muzakir @ Lokman. Seterusnya, sesi penyampaian cenderamata oleh kedua-dua pihak.

Program CSR Profesor Turun Padang ini melibatkan 5 slot yang dikendalikan oleh 5 orang Pensyarah FSTI. Setiap slot membawa kepada tajuk-tajuk yang berlainan yang berasaskan kepada STEM asas sains buat Pelajar Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5.

Slot 1: Profesor Ts. Dr. Gaanty Pragas A/L Maniam

Tajuk: Faraday Cage

Slot 2: Prof. Madya Dr. Ahmad Salihin bin Samsudin

Tajuk: Science is Fun

Slot 3: Prof. Madya Dr. Mohd Fadzil bin Mohd Idris

Tajuk: Prinsip Pemadaman Api

Slot 4: Prof. Madya Ts. Dr. Saifful Kamaluddin bin Muzakir @ Lokman

Tajuk: Kisah Budak Nakal Si Penangkap Cahaya

Slot 5: Prof Madya Dr. Nina Suhaity binti Azmi

Tajuk: Water challenges

Selain sesi penyampaian ilmu, terdapat juga sesi praktikal yang melibatkan pelajar dalam beberapa kemahiran seperti Kaedah Pemadaman Kebakaran, Sesi merekabentuk sistem tapisan air, sesi membuat slime dan beberapa aktiviti lain.

Berita disediakan oleh Ts. Hairunnisa Osman, AJK Taskforce 3 Program CSR Profesor Turun Padang.